De afgelopen jaren hebben we kunnen zien hoe fijn het is als jouw business ook online en zonder fysiek contact kan blijven doordraaien. Zo ervaarde ook Judith dat. Judith is natuurfotograaf en verzorgt workshops in de natuur. In 2019 zegde ze haar vaste baan op om volledig hiermee aan de slag te gaan en ze besloot ook om hier een online academie bij aan te bieden voor de theorie.
En wat een goede zet was dat geweest. We weten allemaal wat er daarna gebeurde… Fysieke workshops konden niet meer worden georganiseerd. En Judith richtte zich even full focus op haar academie. Ze richtte een membership op waar al snel meer dan 100 deelnemers in zaten en kon zo toch al haar kennis online delen met haar klanten en genereerde zo genoeg omzet om haar bedrijf draaiende houden.
Gelukkig kunnen er tegenwoordig ook weer fysieke workshops en afspraken worden gepland, maar steeds meer ondernemers (én consumenten) hebben de kracht van online cursussen en online ondernemen ervaren.
Maar ik kan me voorstellen dat je, ondanks het verhaal hierboven, toch nog twijfelt of het maken van een online cursus wel iets voor jou is. Past het wel bij jouw business en bij jouw klanten? In dit artikel vertel ik je een aantal reden wanneer een online cursus ook voor jouw business geschikt is:
Je wilt meer klanten bereiken in dezelfde (of minder) tijd
Dit is de voornaamste reden waarom ondernemers starten met een online cursus. Het is een stuk gemakkelijker om op te schalen. Wanneer je klanten één op één helpt is er altijd een bepaald limiet hoeveel klanten je kunt helpen binnen een bepaalde tijd. Ook als je werkt met groepen zit je toch vaak met een maximum groepsgrootte.
Bij een online cursus maakt het niet uit hoeveel mensen jouw cursus volgen. Of het er nou 10, 100 of 1000 zijn. Je hoeft de cursus maar één keer te maken en het kost je nauwelijks meer tijd.
Je moet dit niet verwarren met een passief inkomen. Een online cursus helpt je dus heel gemakkelijk opschalen, maar het ontwikkelen van een cursus kost natuurlijk altijd wel wat tijd en aandacht, en ook moet je wel je cursisten enigszins kunnen begeleiden en ondersteunen, waar ook zeker wat tijd in gaat zitten. Maar het inrichten hoeft maar 1 keer en de begeleiding kan je ook zo inrichten dat het niet veel meer tijd of moeite kost als er meer klanten zijn. Dus het is niet 100% passief, maar kan als het eenmaal staat zeker wel met ‘low-effort’ 🙂
Je merkt dat je jezelf steeds weer herhaalt
Merk je dat je bij je klanten of cliënten steeds weer hetzelfde verhaal vertelt? Dezelfde theorie, of dezelfde uitleg qua instructies of oefeningen? Dan is dat ideaal om in een online cursus te gieten. Via een video vertel je (of toon je) wat je wilt, en je cursisten, klanten of cliënten kunnen dit gemakkelijk terugkijken. En ook fijn voor hen: Als ze willen kunnen ze het nog een keer beluisteren en bekijken. Ideaal bij instructievideo’s of om even weer de kennis op te frissen.
Je wilt dat je klanten ook zelfstandig aan de slag kunnen
Dit sluit ook mooi aan bij reden nummer 2. Wanneer je cursisten, klanten of cliënten zelf op hun eigen tempo kunnen kijken naar het cursusmateriaal of naar de instructies, hebben ze een zekere mate van eigen verantwoordelijkheid om ermee aan de slag te gaan en zijn ze ook niet helemaal afhankelijk van jou.
Online cursussen zijn daarom ook ideaal om aan te bieden naast een offline aanbod. Dat noemen we ook wel een ‘Blended’ programma of cursus. Stel je geeft live workshops om een bepaalde skill aan te leren of kennis over te brengen, maar daarnaast bied je een online cursus waar ze alles ook nog eens rustig in hun eigen tijd en tempo kunnen bekijken. Dit is voor veel klanten ideaal en ook jij krijgt hierdoor minder vragen achteraf. Ook biedt het extra waarde aan jouw offline workshops als je kan zeggen dat ze daarna ook online bepaalde theorie of instructies kunnen bekijken. Dus ook al heeft live soms een meerwaarde op een online aanbod, online heeft ook zeker meerwaarde op een live aanbod! Een win-win situatie dus als je een blended aanbod kan doen!
Je wilt dat je bedrijf kan blijven doordraaien wanneer je er zelf niet bent
Jij bent zelf degene die de kennis of vaardigheid gaat overbrengen. Wanneer je dit live doet met klanten ben jij dus altijd nodig om dit te doen. Als jij door omstandigheden een periode niet beschikbaar bent, kan je dus jouw service of dienst niet leveren. Je kunt geen consults doen en ook geen workshops of lezingen geven.
Met een online cursus kan je nog steeds jouw kennis en skills overbrengen, ook wanneer je niet beschikbaar bent. Doordat je alles eenmaal hebt ingericht en geautomatiseerd kan jouw klant gewoon aan de slag, vanaf de aankoop tot aan het einde van de cursus.
Natuurlijk is het wel fijn als er iemand beschikbaar is, mochten er vragen of opmerkingen zijn, maar dit kan je eventueel uitbesteden aan bijvoorbeeld een Virtual Assistant. En die hoeft dan niet exact dezelfde kennis en skills te hebben als jij.
Je wil een bedrijf starten zonder teveel kosten
Misschien is het zo dat je nog maar net start als ondernemer. Dan is online ondernemen een hele laagdrempelige manier om te starten. Je kunt werken waar en wanneer je maar wilt zonder dat je hoeft te investeren in een werkruimte of een voorraad. Wat je minimaal nodig hebt zijn een computer, internetverbinding en een telefoon, en waarschijnlijk heb je dit sowieso al.
Natuurlijk zijn er wel online tools die je nodig kunt hebben en in moet investeren, maar doordat dit vaak gaat om wat kleinere maandelijkse bedragen is die investering goed uitgesmeerd. Ook zijn er vaak gratis proefperiodes of gratis versies van bepaalde tools zodat je investering de eerste maanden minimaal is.
Ben je er na het lezen van bovenstaande redenen van overtuigd dat een online cursus ook interessant is voor jouw business? Vraag dan mijn gratis stappenplan aan voor het maken van een Online Cursus. Hierin vertel ik je welke 8 stappen je moet zetten wanneer je een online cursus gaat ontwikkelen én verkopen.