ChatGPT
https://virtualflow.nl/wp-content/uploads/2019/05/cropped-Logo-VirtualFlow-v1.0-1.png

In gesprek met ChatGPT – Kans of bedreiging?

Als ondernemer heb je de afgelopen tijd vast wel het een en ander over ChatGPT gehoord. Dit nieuwe AI chatprogramma kan je allerlei vragen beantwoorden en teksten voor je schrijven. Een superhandige tool voor iedereen. Maar toch kan het ook een beetje beangstigend zijn. Een paar jaar geleden was ik zelf actief bezig met het bouwen van Facebook Messenger Chatbots bij VirtualFlow. Dit was een leuke manier om chatgesprekken te automatiseren. We bouwden quizzes en het was ideaal voor het aanbieden van weggevers. Toen Facebook de regels verstrengde, werd de chatbot-hype minder en verloor ik ook mijn interesse.

In januari hoorde ik steeds meer over ChatGPT en mijn interesse was meteen gewekt. Technische tools, vooruitgang en trends: daar houd ik van! Ook mijn man, Kristian, hoorde er steeds meer collega’s over. Hij werkt als teamleider bij een ICT-bedrijf en veel van zijn collega’s gebruiken het al. Sommigen googelen bijna nooit meer en vragen alles aan ChatGPT. Vooral voor het schrijven van code springt ChatGPT eruit.

Wat is ChatGPT?

Maar wat is het precies? Ik laat ChatGPT het zelf even uitleggen:

ChatGPT is een grote taalmodel ontwikkeld door OpenAI op basis van de GPT-3.5-architectuur. Het is ontworpen om natuurlijke taal te begrijpen en mensachtige antwoorden te genereren op een breed scala aan vragen en prompts. ChatGPT is getraind op een enorme dataset van diverse teksten van het internet en kan vragen beantwoorden, zinnen voltooien, tekst genereren en zelfs conversaties voeren over verschillende onderwerpen. Het maakt gebruik van diepgaande leeralgoritmen om de context en betekenis van taal te begrijpen en om reacties te genereren die coherent, relevant en vaak creatief zijn. ChatGPT maakt deel uit van een nieuwe generatie van kunstmatige intelligentietechnologieën die de manier waarop we met machines en de wereld om ons heen omgaan, transformeren.

ChatGPT

Toen ik het vroeg om het in iets minder technische taal te zeggen legde hij het zelf zo uit:

ChatGPT is een soort slimme computer die kan praten en antwoorden geven op vragen, zoals een persoon dat zou doen. Het is geprogrammeerd om menselijke taal te begrijpen en kan antwoorden genereren op basis van wat het geleerd heeft door duizenden boeken, artikelen en andere teksten te lezen die op het internet te vinden zijn.

Stel je voor dat je met ChatGPT praat als met een slimme vriend die alles weet. Je kunt ChatGPT vragen stellen over bijna elk onderwerp en het zal zijn best doen om een goed antwoord te geven. ChatGPT kan je helpen bij het oplossen van problemen, het beantwoorden van vragen of gewoon bij het hebben van een gezellig gesprek. Het is een handig hulpmiddel dat je kan gebruiken om informatie te vinden en je te helpen bij het nemen van beslissingen.

ChatGPT

Je kunt dus zelfs de tone-of-voice veranderen. Zo kan je het taalgebruik aanpassen naar die van een bekend persoon, of het bijvoorbeeld laten praten als piraat!

Voordelen voor Online Ondernemers

Voor online ondernemers kan ChatGPT een handig hulpmiddel zijn bij het schrijven van teksten, zoals webteksten, productbeschrijvingen, e-mails, blogberichten, enzovoorts. Zeker als schrijven niet je sterkste kant is, kan ChatGPT je helpen bij een ‘writers block’.

Een ander voordeel van ChatGPT is dat het ook kan helpen bij het verbeteren van de SEO van je website. Door het genereren van teksten die zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines, kan het programma bijdragen aan een hogere positie in de zoekresultaten en dus meer verkeer naar je website genereren.

Ik zou er echter wel voor kiezen om niet alles te laten genereren door ChatGPT. Persoonlijk gebruik ik het vooral om een outline te bedenken voor een blog of video. Of om te helpen om een bepaald stuk beter te verwoorden. Ik geloof heel erg in de energetische kracht achter een stuk tekst en dat dit toch anders is bij een persoonlijk geschreven stuk dan bij een door AI gegenereerd stuk.

Zeker voor technische vragen heeft ChatGPT altijd een heel duidelijk antwoord!

Leuke manieren om ChatGPT privé te gebruiken

Ook op privévlak gebruiken Kristian en ik ChatGPT veel. We spelen graag Pathfinder, een alternatief voor Dungeons & Dragons, waarbij je met een groep spelers een fantasyverhaal maakt. Eén persoon is de Dungeon Master en maakt de wereld en bewaakt de regels. Alle andere spelers spelen een zelfverzonnen personage met hun eigen kwaliteiten. Het is vooral leuk om er een stuk roleplay bij te betrekken en een achtergrondverhaal te verzinnen, zodat je zijn of haar acties kan laten aansluiten op de drijfveren van het personage. Zo had ik een leuk achtergrondverhaal bedacht voor mijn personage, maar heb ik ChatGPT gevraagd om hier een extra lang verhaal van te maken. Kristian gebruikt het als Dungeon Master om de wereld uit te breiden.

Zelfs onze dochters hebben er al mee geëxperimenteerd en lieten ChatGPT spannende verhalen vertellen waarin ze zelf de hoofdrol speelden. Ook kan je er leuke spelletjes mee spelen als “Raad welk voorwerp ik ben?”

Rijmen (in het Nederlands) kan ChatGPT nog niet zo goed 😉

Kritiek op ChatGPT

Het is belangrijk om te benadrukken dat hoewel ChatGPT een krachtige tool is, het geen vervanging is voor menselijke creativiteit en intelligentie. Het is daarom altijd verstandig om de gegenereerde teksten kritisch te bekijken en waar nodig aan te passen of aan te vullen. Ik heb regelmatig gemerkt dat ChatGPT fouten maakten en dat sommige feiten gewoon niet klopten. Ook liet ik het Sinterklaasgedichten schrijven die absoluut niet rijmen of waarbij een juiste zinsopbouw ver te zoeken was. 😂

Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat er ook kritische geluiden zijn over de opkomst van AI-technologieën zoals ChatGPT. Sommige experts waarschuwen bijvoorbeeld voor mogelijke vooroordelen en discriminatie in de gegenereerde teksten, omdat de AI wordt getraind op basis van menselijke data en vooroordelen. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van deze risico’s.

Maar toch, ik word heel blij van de mogelijkheden en potentie die een tool als ChatGPT biedt. Ik ben zeker van plan om er meer mee te gaan experimenteren en te gaan ontdekken wat het allemaal kan en waar je het voor kan inzetten en hoe je het de juiste vragen stelt.

Maar ik vind het natuurlijk ook wel een spannende nieuwe tool. Zoals met veel technologische vooruitgangen kan dit consequenties hebben voor bepaalde huidige functies en beroepen. En wat zijn de consequenties voor persoonlijk contact en authenticiteit? Iets wat ik heel belangrijk vind, ook in het ondernemerschap.

Toch denk ik dat je beter op deze trein kan springen in plaats van het proberen te stoppen. En zolang we het met goede intenties inzetten denk ik dat het ons juist allemaal verder kan helpen.

Wil je ook experimenteren met ChatGPT? Je kunt hier een gratis account aanmaken.