Als ondernemer heb je een passie voor het delen van kennis en het helpen van mensen om nieuwe vaardigheden te leren. Je hebt uren besteed aan het ontwerpen van de perfecte online cursus, met als doel om je cursisten de best mogelijke leerervaring te bieden. Maar wat gebeurt er als je ontdekt dat veel van je cursisten je cursus niet afmaken?
Natuurlijk overkomt het mij ook regelmatig dat ik deelnemers heb aan mijn programma’s die niet actief meedoen of ergens afhaken. En ik moet ook eerlijk bekennen dat ik zelf ook maar zelden de mijn gekochte programma’s en cursussen volledig afmaak. Misschien herken je dat van jezelf ook wel.
Dit is natuurlijk ontzettend zonde. Zowel voor de cursist die niet het volledige programma benut, en ook voor jou als cursusmaker.
In dit blog vind je de belangrijkste tips hoe je kunt omgaan met cursisten die je online cursus niet afmaken. Of je nu een doorgewinterde cursusmaker bent of net begint, deze tips kunnen je helpen om je cursus te verbeteren, de betrokkenheid van cursisten te vergroten en ervoor te zorgen dat je cursisten je cursus afmaken en hij niet op een ‘digitale plank’ belandt.
Laten we eerst eens kijken waarom we dit zouden willen. De klant heb je inmiddels toch al binnen? Het geld heb je al verdiend en als ze niet actief meedoen heb je uiteindelijk ook minder ‘werk’ aan ze. Maar ik ga ervan uit dat je niet alleen een cursus hebt gemaakt om geld te verdienen, maar dat je ook echt een missie hebt om zoveel mogelijk mensen te helpen met jouw kennis of vaardigheden.
Als jouw cursisten niet alle waarde benutten die in jouw cursus of training zit, heeft jouw cursus dus niet het doel bereikt wat je voor ogen had. Hierdoor kan de cursist twijfelen of het de investering wel waard was (ook al was hij of zij zelf degene die het niet heeft afgemaakt) en heb je een mindere klanttevredenheid. Dit kan weer negatieve consequenties hebben voor je reputatie, wat weer een gevolg heeft voor het aantal verkopen. Tevreden klanten zijn immers altijd je beste ambassadeurs!
Maar ook al zit er onwijs veel waarde in jouw cursus, dan nog zit de kans er dik in dat maar weinig cursisten hem afmaken. Gelukkig zijn er wel maatregels die je kan nemen om dit zoveel mogelijk te voorkomen.
Zorg voor een duidelijke structuur en voorkom overwhelm
Een van de grootste uitdagingen bij het maken van een online cursus is het vinden van de juiste balans tussen het bieden van voldoende informatie en het voorkomen van overwhelm bij de cursisten. Om ervoor te zorgen dat cursisten je cursus volledig afmaken, is het belangrijk om een duidelijke structuur en routing te creëren die gemakkelijk te volgen is. Dit betekent dat je de cursus moet opdelen in logische secties (modules en lessen) en ervoor moet zorgen dat de cursisten gemakkelijk kunnen navigeren door de cursus. Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat cursisten zich overweldigd voelen door te veel informatie in een keer te presenteren. Zorg ervoor dat je de cursus in kleine, behapbare stukken opdeelt en dat je de informatie op een heldere en gestructureerde manier presenteert. Zo kunnen cursisten gemakkelijk de cursus volgen en voelen ze zich minder overweldigd.
Bied interactie en support
Een andere belangrijke factor die kan bijdragen aan het succes van je online cursus is de mate van interactie en support die je aanbiedt aan je cursisten. Wanneer cursisten zich ondersteund voelen, zullen ze zich gemotiveerder voelen om de cursus af te maken. Overweeg daarom om verschillende vormen van interactie in te bouwen in je cursus, zoals quizzen, opdrachten, discussies en live Q&A-sessies. Bovendien kan het nuttig zijn om extra ondersteuning aan te bieden, zoals feedback op opdrachten en regelmatige check-ins om de voortgang van de cursisten te bespreken. Door interactie en support aan te bieden, geef je cursisten het gevoel dat ze niet alleen zijn in hun leerproces en vergroot je de kans dat ze je cursus volledig afronden. Zorg ervoor dat je ze die ‘stok achter de deur’ biedt die ze nodig hebben.
Maak het volgen van de cursus leuk en belonend
Een andere manier om de kans te vergroten dat cursisten je online cursus volledig afmaken, is door gamification-elementen toe te voegen aan je cursus. Het toepassen van gamification-elementen, zoals beloningen, badges en certificaten, kan cursisten de kleine dopamine-shots geven die ze nodig hebben om gemotiveerd te blijven en door te gaan met de cursus. Door het aanbieden van deze beloningen, geef je cursisten ook een gevoel van voldoening en succes, wat op zijn beurt de kans vergroot dat ze de cursus afronden. Het toevoegen van gamification elementen heeft ook een positieve impact op hun leerervaring, omdat je het hierdoor een stuk leuker en interessanter maakt. Door het toevoegen van gamification-elementen, kun je dus niet alleen je cursisten helpen om hun doelen te bereiken, maar ook bijdragen aan de kwaliteit van hun leerervaring.
Stuur geautomatiseerde reminders
Wat ook heel slim is om te doen, is geautomatiseerde reminders te sturen via e-mail. Afhankelijk van de voortgang van de cursist, kun je bijvoorbeeld een herinnering sturen wanneer ze een bepaald onderdeel van de cursus hebben voltooid of wanneer ze een week lang geen activiteit hebben gehad in de cursus. Het goede nieuws is dat het sturen van geautomatiseerde reminders gemakkelijk te implementeren is met behulp van verschillende softwaretools en leerplatforms. Door het gebruik van deze tools en platforms, kun je ervoor zorgen dat de reminders worden verzonden zonder dat je er zelf aan hoeft te denken en zo meer cursisten aanmoedigen om de cursus af te ronden.
Kortom, er zijn genoeg manieren om je cursisten te helpen met het afronden van je cursus. Ben je op zoek naar een academieplatform die al bovenstaande tips kan uitvoeren of wil je dat ik eens met je meekijk waar jouw online academie verbeterd kan worden? Stuur me dan een berichtje via support@virtualflow.nl of boek meteen een gratis kennismakingsgesprek.