hoe zet je een quiz in voor jouw online business
https://virtualflow.nl/wp-content/uploads/2019/05/cropped-Logo-VirtualFlow-v1.0-1.png

Hoe zet je een Quiz in voor jouw Online Business?

Afgelopen zomervakantie beleefden Kristian en ik een onverwachte date-avond in zijn geboortestad in Zweden. Terwijl mijn schoonmoeder met veel plezier op de meiden paste (een zeldzame kans die ze maar al te graag greep), nestelden wij ons op een sfeervol terras aan het water.

Tot onze verrassing werd er die avond een popquiz gehouden. Onze fanatieke aard kon het niet laten om mee te doen. Zelfs als we ons hadden willen inhouden, had dat niet gekund. Het is onmogelijk om de vragen aan te horen en niet op zoek te gaan in je brein naar een antwoord. Dat is het ding met quizzen; ze zijn ongelofelijk aantrekkelijk. Ze bieden niet alleen entertainment, maar spelen ook in op onze drang om onszelf te testen en nieuwe inzichten over onszelf te verkrijgen.

Als online ondernemer zie ik dezelfde magie van quizzen terug. In deze blog neem ik je mee in de fascinerende wereld van online quizzen voor je business. We verkennen samen hoe je ze strategisch kunt inzetten: van het valideren van kennis in online cursussen tot het genereren van nieuwe leads.

Waarom zijn quizzen zo aantrekkelijk?

Van nature zijn we nieuwsgierig aangelegd. Een gestelde vraag prikkelt onze geest en zet ons aan tot het zoeken van een antwoord. Diep van binnen willen we pronken met onze kennis; en mochten we het antwoord niet weten, dan zijn we des te meer gebrand om het te ontdekken.

Quizzen spelen perfect in op deze menselijke drang naar kennis en zelfontdekking. Het beantwoorden van een quiz biedt niet alleen een meting van je kennis, maar ook een spiegel naar jezelf. Via kennisquizzen toets je je expertise, terwijl persoonlijkheidsquizzen – zoals die leuke “Welke Disney-prinses ben jij?” – ons stimuleren om dieper na te denken over wie we werkelijk zijn, wat ons drijft en wat onze waarden zijn.

Bovendien zijn ze simpelweg leuk om in te vullen. Kortom: het is geen wonder dat quizzen ons zo betoveren!

Wat voor soort quizzes zijn er?

In de boeiende wereld van quizzen zijn er veel varianten te vinden, maar de twee meest populaire typen zijn de kennisquiz en de persoonlijkheidsquiz.

1. Kennisquiz: Deze quiz is, zoals de naam al doet vermoeden, bedoeld om je kennis over een bepaald onderwerp te testen. Na het beantwoorden van de vragen krijg je meestal een score te zien die aangeeft hoeveel vragen je correct hebt beantwoord. Het doel hier is vooral informatief: het laat zien waar je staat met je kennis. Kennisquizzes worden vaak gebruikt in educatieve settings, maar ook op platforms waar het draait om plezier en leren, zoals Trivia apps.

2. Persoonlijkheidsquiz: Deze quizzen zijn ontworpen om meer te vertellen over wie jij bent als persoon. Ze geven geen ‘juiste’ of ‘foute’ antwoorden, maar leiden je eerder naar een bepaald resultaat dat iets onthult over je karakter, voorkeuren of persoonlijkheid. Een klassiek voorbeeld hiervan is de “Welke Disney-prinses ben jij?” quiz. Het doel is vaak meer voor vermaak, hoewel veel marketeers en ondernemers deze quizzen ook gebruiken om inzicht te krijgen in hun doelgroep of om interactie te stimuleren.

Beide soorten quizzen hebben hun eigen unieke charmes en toepassingen. Of je nu iemands kennis wilt testen of dieper in hun persoonlijkheid wilt duiken, er is altijd een quiz die bij je past!

Waarvoor kan je een quiz inzetten als online ondernemer?

Als online ondernemer zijn er diverse manieren om een quiz effectief in te zetten binnen je bedrijfsstrategie. Hieronder vind je de twee meest voorkomende doeleinden:

1. Kennis toetsen na een online cursus: Stel, je hebt een prachtige online cursus ontwikkeld en je wilt je cursisten de kans geven om hun verworven kennis te toetsen. Een kennisquiz aan het einde van een module of cursus is dan een geweldige tool. Het geeft je cursisten niet alleen inzicht in wat ze hebben geleerd, maar biedt ook een gevoel van voldoening en prestatie. Bovendien helpt het jou als ondernemer om te zien waar eventuele hiaten in je lesmateriaal zitten.

2. Leads verzamelen met een persoonlijkheidsquiz: Persoonlijkheidsquizzen zijn niet alleen leuk om te doen, ze zijn ook een effectief middel om potentiële klanten aan te trekken. Door bezoekers van je website of volgers op social media een intrigerende quiz aan te bieden, zoals “Welk type ondernemer ben jij?”, kun je ze verleiden hun e-mailadres achter te laten in ruil voor het resultaat. Dit is een speelse en interactieve manier om je mailinglijst uit te breiden en tegelijkertijd waardevolle inzichten te krijgen in je doelgroep.

Belangrijkste overwegingen bij het maken van een quiz:

Het creëren van een quiz klinkt misschien eenvoudig, maar er zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat je quiz zowel boeiend als effectief is:

1. Bepaal je doel: Voordat je begint met het ontwerpen van je quiz, is het essentieel om duidelijk te weten wat je ermee wilt bereiken. Wil je de kennis van je cursisten toetsen? Of wil je op een speelse manier nieuwe leads verzamelen? Je doel bepaalt de stijl, vragen en inhoud van de quiz.

2. Maak het interactief en boeiend: Een goede quiz is niet alleen informatief, maar ook leuk om in te vullen. Gebruik afbeeldingen, gifjes of korte video’s waar nodig en zorg voor gevarieerde vraagtypes, zoals meerkeuzevragen, waar/niet waar-vragen of sorteervragen.

3. Zorg voor duidelijke en eerlijke feedback: Vooral bij kennisquizzen is het van belang dat cursisten begrijpen waarom een bepaald antwoord juist of onjuist is. Bied bij foutieve antwoorden uitleg aan en geef bij persoonlijkheidsquizzen een uitgebreide beschrijving van het resultaat.

4. Houd het beknopt: Een lange quiz kan demotiverend werken en ervoor zorgen dat mensen voortijdig afhaken. Streef naar een optimale balans tussen het aantal vragen en de tijd die het kost om de quiz te voltooien.

5. Respecteer de privacy: Als je persoonlijke informatie verzamelt, zoals e-mailadressen, wees dan transparant over hoe je deze informatie gebruikt en bewaart. Zorg ervoor dat je voldoet aan de privacywetgeving en bied mensen een duidelijke opt-out mogelijkheid.

Door deze overwegingen in je achterhoofd te houden tijdens het maken van je quiz, zorg je voor een waardevolle en plezierige ervaring voor zowel jezelf als je doelgroep.

Kortom: Quizzen hebben een onmiskenbare aantrekkingskracht, zowel voor de invuller als voor de online ondernemer. Ze vormen een krachtig hulpmiddel om kennis te toetsen, interactie te bevorderen en potentiële klanten te betrekken. Van het bepalen van het soort quiz tot het helder definiëren van je doelstellingen, elke stap in het proces verdient aandacht. Het is echter niet alleen de technische opbouw die telt; het is de unieke combinatie van inhoud, design en authenticiteit die een quiz een succes maakt. Dus, of je nu de diepgaande kennis van je cursisten wilt peilen of op zoek bent naar een creatieve manier om je klantenbestand uit te breiden, een goed ontworpen quiz kan het verschil maken.

Wil je leren hoe je zelf een quiz kunt maken? Word lid van de VirtualFlow Community. Je krijgt dan meteen toegang tot allerlei handige cursussen voor jouw Online Business, waaronder over het maken van een Quiz!