Wist je dat jouw WordPress website een hartslag heeft? Een tikkend proces die automatisch bepaalde dingen checkt. Maar in tegenstelling van de hartslag in ons lichaam, is de hartslag van je website minder essentieel en soms zelfs schadelijk voor de prestatie van je website. Waarvoor dient deze hartslag precies? En hoe kan je er mee om gaan?
De WordPress Heartbeat
De WordPress Heartbeat werd in 2013 geïntroduceerd in WordPress 3.6. De Heartbeat zorgt ervoor dat er met periodieke intervallen bepaalde dingen automatisch gecontroleerd worden, zonder dat er specifiek een actie (zoals een klik) hoeft te worden gedaan. Op deze manier zorgt de Heartbeat voor functies zoals auto-save, het op slot zetten van een pagina als hij door iemand anders bewerkt wordt of voor bepaalde notificaties op je dashboard.
Dat is natuurlijk allemaal erg handig, maar toch is de Heartbeat niet al te best voor de prestatie van je website.
Elke keer als de Heartbeat ‘tikt’ wordt er een oproep gedaan naar de server. Elke keer wordt het bestand /wp-admin/admin-ajax.php aangeroepen. Dit kan onnodig veel vragen van je serverresources, met name de CPU (processor).
Het is daarom sterk aan te raden om deze Heartbeat te vertragen of zelfs helemaal uit te zetten. Als jij de enige bent die werkt aan je website en je bent niet afhankelijk van auto-save’s of revisies zou je hem helemaal uit kunnen zetten. Het kan echter wel zo zijn dat je plugins hebt die meeliften op de Heartbeat en waarvan bepaalde functies dan niet meer werken.
Daarom kiezen wij er altijd voor om de Heartbeat te vertragen.
Hoe vertraag je de Heartbeat?
De makkelijkste manier om de WordPress Heartbeat te vertragen is via een plugin. Veel caching plugins (zoals WP Rocket) hebben een ingebouwde functie om de Heartbeat te vertragen. Heb je die niet? Dan kan je ook de gratis plugin Heartbeat Control (ook door WP Rocket) installeren. Via een plugin kan je de Heartbeat helemaal uitzetten, of zelf instellen hoe vaak hij moet ‘tikken’. Dit kan op 3 niveaus: het WordPress Dashboard, tijdens het bewerken van een pagina/post of in de frontend (voorkant) van je website. Ter indicatie: normaal gesproken tikt hij elke 15 seconden bij het bewerken van een pagina/post en elke 60 seconden in de backend. Je kunt deze waarden dus naar wens aanpassen. Hoe hoger je het zet, hoe beter voor je server.

Heb je een Flow Academie of Flow Website? Dan hebben wij de Heartbeat al voor je ingesteld en hoef je hier zelf niet meer aan te denken!
Een andere tip om de serverbelasting die wordt veroorzaakt door de WordPress Heartbeat zoveel mogelijk te beperken, is om altijd goed je tabbladen af te sluiten wanneer je niet meer aan het werk bent in je website. Zeker de bewerkpagina’s die vaak een hogere Heartbeat frequentie hebben moet je niet onnodig open te laten staan.
Het instellen van de WordPress Heartbeat is een simpele optimalisatie die echt heel veel impact heeft. Daarom is dit wat ons betreft een must om in te stellen op iedere WordPress website.